Seteguh Kinabalu. As strong as Mount Kinabalu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kematian 14 gajah pygmy borneo-pembalak disyaki

Go down

Kematian 14 gajah pygmy borneo-pembalak disyaki Empty Kematian 14 gajah pygmy borneo-pembalak disyaki

Post by madu3 Sun Jun 30, 2013 11:39 am

KOTA KINABALU - Polis Sabah telah mengenal pasti syarikat pembalakan yang menjalankan kerja di lokasi kejadian kematian 14 ekor gajah Pygmy Borneo secara misteri di Hutan Simpan Rara, kira-kira 139km dari Tawau baru-baru ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata siasatan polis mendapati terdapat syarikat pembalakan di lokasi terbabit yang mempunyai pekerja dianggarkan 300 orang.

“Jabatan Siasatan Jenayah dalam proses melengkapkan siasatan…kita tahu syarikat-syarikat yang bekerja di situ,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah di sini, hari ini.

Hamza berkata polis juga akan mengambil keterangan penduduk setempat di situ selain menganalisis kandungan air yang terdapat di sungai berhampiran.
Pada 1 Feb lepas, polis membuka kertas siasatan kes kematian gajah itu mengikut Seksyen 429 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan khianat kepada binatang yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun.
Hamza berkata polis juga tidak menolak kemungkinan gajah berkenaan diracun kerana keadaan perut pecah, bagaimanapun punca sebenar akan diketahui selepas menerima laporan Jabatan Kimia.

Katanya setakat ini tiada pihak tampil memberi maklumat bagi membantu siasatan kes itu walaupun ganjaran sehingga RM50,000 ditawarkan.

Semalam, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Masidi Manjun berkata siasatan mengenai kematian gajah itu diperhebat dan ganjaran tambahan sebanyak RM40,000 ditawarkan kepada pemberi maklumat hingga tertangkapnya pihak yang bertanggungjawab bagi kematian haiwan itu.

Sebelum ini, Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Sabah menawarkan ganjaran RM10,000 kepada pemberi maklumat.

Masidi juga berkata laporan kimia itu dijangka dikeluarkan Jumaat ini. – Bernama
madu3
madu3
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 23
Active Level :
Kematian 14 gajah pygmy borneo-pembalak disyaki Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Kematian 14 gajah pygmy borneo-pembalak disyaki Right_bar_bleue


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum