tips membeli kamera

Go down

tips membeli kamera

Post by tanakwagu on Mon Oct 27, 2008 2:27 am

ok ni saya ada terbaca tip membeli kamera.

Apa kah kegunaan kamera yang akan anda guna.

Seperti kebiasaan kamera ada fungsi masing2. So jangan pula salah beli kamera. kesalahan membeli model akan menyebabkan gambar yang ditangkap tidak cantik.

Resolusi

Secara ringkasnya resolusi atau resolution adalah ketajaman kamera menangkap gambar. semakin tinggi resolusi maka semakin cantik atau jelas gambar yang diambil. Resolusi biasanya diukur dalam Megapixel atau DPI-Dot Per Inch.

Kebolehan Zoom

Ada dua jenis zooming dalam kamera iaitu optical dan digital. Perbezaannya ialah zoom optical lebih bagus dan tajam. zoom digital boleh merakan objek lebih jauh tetapi resolusinya akan 'pecah'. so kena pilih kamera yag optical zoomnya tinggi misalnya 40x dsb.

Storan.

Kebanyakan kamera masakini dilengkapi dengan memory kad. External memory card penting kerana ruang ingatan terbina dalam pada kamera adalah terhad. memory kad boleh memuatkan gambar pegun dan juga video dengan jumlah yang banyak mengikut saiz. misalnya 2 gigabyte, 4g atau 8g

Aperture & Shutter Speed

Ciri ini membolehkan kamera menangkap imej yang bergerak tanpa gambar yang kabur. Tangkapan yang bagus ialah kamera mempunyai shutter speed yang tinggi. Misalnya anda menangkap gambar kapal terbang yang sedang landing, maka photo yang terhasil seolah-olah gambar tadi diambil ketika kapal sedang berhenti.

ISO - International Standards Organization

Semua peranti IT masa kini sepatutnya patuh kepada ISO. Dalam digital kamera ISO menjadi pengukur kepadaa daya sensitiviti filem kepada cahaya.

Exposure Value (EV)

Ciri ini membolehkan kamera di adjust kepada normal (atau boleh terima) ketika keadaan seperti terlalu gelap, terlalu terang atau kontras yang tinggi. Misalnya objek lebih gelap daripada latar maka Exposure Value sepatutnya ditinggikan dan sebaliknya apabila latarbelakang adalah terlalu gelap.

Jangkahayat Betri

Pemilihan betri juga penting. Betri yang normal digunakan ialah dari jenis NiCad atau lithium ion. Saiz dan berat juga diambil kira kerana anda mungkin mengambil gambar sehari suntuk.

Semoga bermanafaat. sekian.
avatar
tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 134
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum