Guide to Digital Photograpy

View previous topic View next topic Go down

Guide to Digital Photograpy

Post by Admin on Thu Mar 20, 2008 12:20 pm

Below is a checklist for those want to involves in photography in first place.

Buying a Digital Camera-perkara asas. kalau tiada kamera nak guna apa pula Very Happy
Digital Camera Basics-penting untuk mengetahui kamera secara asas misalnya bagaimana ia berfungsi dan maksud simbol pada kamera tersebut
Shooting Great Digital Photos-perkara asas bagaimana mengambil gambar dalam keadaan atau persekitaran tertentu
Editing Your Photos-samada kamera dilengkapi kebolehan mengedit terus atau dipindahkan ke dalam komputer. Seseorang jurugambar tidak terpisah dengan image editor misalnya Adobe Photoshop yang terkenal
Printing Photos-setelah disunting mungkin kamu ingin cetak untuk koleksi album
Sharing Photos-bagi mereka yang suka bersosial secara online anda boleh kongsi gambar anda misalnya dalam friendster.
Organizing Photos-jika anda mengambil gambar di pelbagai lokasi/acara anda perlu menyusun gambar anda agar tidak bercampur dan memudahkan proses penyuntingan.
Slide Shows & Presentations-jika anda mengambil gambar untuk persembahan(cth profile syarikat/produk) anda harus tahu gambar mana yang sesuai serta cara persembahan anda
Digital Photography Resources-sumber-sumber lain sebagai rujukan anda untuk menambahkan teknik dan skil pengambbaran
Digital Camera Recommendations-setiap kamera mempunyai kebolehan yang tersendiri misalnya dari segi ketajaman warna, anti-shaking atau kalis air
Lighting for Digital Photography-rasanya semua kamera yang ada di pasaran sekarang dilengkapi dengan flash, namun ini tidak memadai dan memerlukan pencahayaan tambahan yang terang
Digital Camera Accessories-ini adalah optional, namun ada kepentingannya. sebagai contoh lens protector atau dust remover
Digital Photography for Teachers-untuk tujuan pembelajaran

Senarai diatas tertumpu kepada digital kamera tetapi juga boleh diaplikasikan pada kamera konvensional .
selamat mencuba.


Last edited by Admin on Thu Mar 20, 2008 12:23 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : aditional info and spelling)

Admin
Admin

Male
Number of posts : 109
Age : 43
Location : Sabah Malaysia
Active Level :
50 / 10050 / 100


http://nature.forummotion.com

Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by tanakwagu on Thu Mar 20, 2008 1:56 pm

wah baru sya tahu oh. sebelum ni ada juga ambil gambar tapi main hantam ja Sad

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by modtolop on Fri Jul 25, 2008 12:32 pm

bagus untuk pembelajaran, at least kena tahu juga istilah kan?

modtolop
Baru Naik
Baru Naik

Female
Number of posts : 11
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by mamang on Thu Feb 12, 2009 5:33 pm

Tuan Admin, berapa harga mampu dibeli (takut ditipu ) dan model sesuai untuk photographer amatur?

mamang
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 81
Location : banting, selangor
Active Level :
35 / 10035 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by Admin on Thu Feb 12, 2009 8:46 pm

mamang wrote:Tuan Admin, berapa harga mampu dibeli (takut ditipu ) dan model sesuai untuk photographer amatur?

sebenarnya saya memang minat dengan tangkap gaambar ni, walau bagaimanapun kekangannya ialah RM. Ini adalah hobi antara yang termahal. kelengkapannya bukan calang-calang mahal walaaupun bendanya kecil. tidak hairaan bagi mereka yang berduit sanggup membeli peralatan ini dengan ribuan ringgit.

untuk basik cukuplah membeli kamera yang standard, itu pun paling kurang rm2000

kamera canon dan nikon adalah 2 yg popular. kamera ni sesuai utk amatur dan pro. pembelian basik adalah untuk amatur. kalau dah jadi pro kena lah ada penglibatan aktif dalam bidang photography

Admin
Admin

Male
Number of posts : 109
Age : 43
Location : Sabah Malaysia
Active Level :
50 / 10050 / 100


http://nature.forummotion.com

Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by mamang on Thu Feb 12, 2009 9:17 pm

oh begitu.. apa pendapatan Tuan Admin dengan 2nd hand camera? is that ok?

mamang
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 81
Location : banting, selangor
Active Level :
35 / 10035 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by lisa on Thu Feb 12, 2009 10:21 pm

bagi saya tiada masalah. biarpun 2nd hand tapi asalkan berfungsi dengan baik. yang penting disini ialah kreativiti kita untuk menggunakan kamera tersebut. bak kata pepatah 'jangan tengok kamera tapi tengok orangnya' Smile

lisa
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 6
Active Level :
15 / 10015 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by mamang on Sun Feb 15, 2009 4:27 pm

lisa wrote:bagi saya tiada masalah. biarpun 2nd hand tapi asalkan berfungsi dengan baik. yang penting disini ialah kreativiti kita untuk menggunakan kamera tersebut. bak kata pepatah 'jangan tengok kamera tapi tengok orangnya' Smile

Very Happy

mamang
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 81
Location : banting, selangor
Active Level :
35 / 10035 / 100


Back to top Go down

Re: Guide to Digital Photograpy

Post by Sponsored content Today at 2:39 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum