Pencari tokek kena culik di filipina bhg.2

Go down

Pencari tokek kena culik di filipina bhg.2

Post by madu3 on Fri Jun 03, 2011 10:57 am

Penculikan Nazarudin dirancang rapi - Polis
KUALA LUMPUR 2 Jun - Penculikan seorang ahli perniagaan Malaysia, Nazarudin Saidin di Pulau Jolo, selatan Filipina awal bulan lalu dipercayai telah dirancang rapi oleh satu sindiket penipuan rakyat tempatan yang mempunyai kaitan dengan sindiket penculikan di negara tersebut.

Malah, sebelum ini, terdapat lima kes penipuan menggunakan modus operandi yang sama dilaporkan kepada pihak berkuasa sejak tahun lalu, sebelum kejadian yang menimpa Nazarudin dilaporkan.

Kelima-lima mangsa dalam kejadian itu bagaimanapun tidak diculik kerana mampu membuat pembayaran seperti yang dituntut sindiket berkenaan.

Menurut sumber, rakyat tempatan yang terlibat dalam sindiket penipuan itu dikatakan mempunyai latar belakang pelarian yang bermastautin di negara ini sebelum mendapat status penduduk tetap.

Kata sumber itu, terdapat tiga lelaki yang dipercayai membuat pakatan dengan sindiket berkenaan termasuk seorang lelaki dikenali sebagai Ustaz Waris yang dikatakan berjaya mempengaruhi Nazarudin.

"Ustaz Waris mempengaruhi Nazarudin yang mendakwa mengetahui lokasi sebenar cicak tokek itu berada.

"Salah seorang daripada sindiket itu pula berperanan meminta sejumlah wang sebagai upah mencari cicak tokek yang dikatakan berada di atas gunung di selatan Filipina.

"Ustaz Waris yang berasal dari Bugis bagaimanapun gagal dihubungi atau dikesan selepas kes penculikan itu diberi liputan meluas," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Nazarudin diculik kumpulan Abu Sayyaf pada 7 Mei lalu yang dilaporkan meminta wang tebusan berjumlah sebanyak lapan juta peso (RM558,000) daripada seorang pegawai konsul Malaysia.

Ahli perniagaan cicak tokek berusia 38 tahun itu diculik sekumpulan 10 lelaki bersenjata berhampiran bandar Indanan di Pulau Jolo, selatan Filipina.

Mengulas lanjut, kata sumber itu, Nazarudin telah membayar 15,000 peso (RM1,045) kepada salah seorang ahli sindiket itu sebaik sahaja tiba di Filipina.

"Selang beberapa hari kemudian, lelaki berkenaan meminta lagi sejumlah wang untuk menguruskan lesen perniagaan cicak tokek. Nazarudin yang hanya membawa RM4,500 ketika itu mendakwa tidak mampu menunaikan permintaan itu sebelum dia kemudiannya diculik ketika sedang tidur," katanya.

Jelas sumber itu, kegiatan penculikan di selatan Filipina merupakan satu senario biasa akibat masalah ekonomi yang kritikal sehingga menyebabkan wujudnya pelbagai kegiatan jenayah.

"Abu Sayyaf merupakan satu jenama dan pelbagai sindiket menggunakan jenama itu untuk menaikkan nilai tebusan.

"Dalam 'perniagaan' penculikan ini, muncul banyak orang tengah dan pihak-pihak yang mahu mengaut keuntungan lebih kerana semakin lama tebusan ditahan, semakin tinggi nilainya kerana kos penginapan, pengangkutan, makan minum diambil kira," katanya lagi.

sumber dari utusan.com.my, tarikh 03.06.2011
madu3
madu3
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 23
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum