Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

View previous topic View next topic Go down

Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by yolanda on Tue Jul 14, 2009 4:22 am

kali2 kita dengar "pelihara alam semulajadi" ni. banyak juga kempen kita buat tapi apa la yg kita sendiri buat untuk menjayakan matlamat kerajaan kita ya?

mau juga sia tau apa yg suda kita buat spy alam semulajadi kita terpelihara ni. mungkin ada kengkawan yang suda mula menjayakannya, mungkin ada yg baru jak pikir mo wat sesuatu. apa2 pun, bleh la share kejayaan kita tu.

nah, sa baru start juga ni. ari tu sa ada beli beg "stop using plastic bags" di guardian. jadi sa trus kasi brg sa lam beg tu suda (start tia guna plastik beg suda ni). skang ni sa mo guna beg tu untuk sa soping. sia mo beli bakul yg ada kreta surung bah suda. ada sia tgk di kedai aritu. sia rasa ni bleh juga tolong kasi kempen jaga alam sekitar kan?

w/pun apa kita buat ni 1 perkara kecil (sebab tia wat kempen besar2an) tapi salu nya perkara kecil la bole tolong kita menjadi org luarbiasa...1 hari 1 perkara pun sia kira berjaya juga bah....amcm? suda ada ka yg mula sana? Razz Smile flower

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by yolanda on Tue Jul 14, 2009 4:23 am

o ya...beg sia beli tu dibuat drpd kain ah Cool

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by sindak on Thu Jul 16, 2009 11:05 am

wah satu pengenalan yang baik. cintai alam sekitar albino

sindak
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 6
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by yolanda on Fri Jul 17, 2009 12:15 am

bah share2 la pengalaman memelihara alam sekitar w/pun ia sumbangan yg kecil jak....nah sindak, ko mcm mana? khidupan harian ko ada sumbangan pelihara alam sekitar ka?

arini, sia ada beli 1 bungkus ramuan untuk lauk sia. so sina tu mo kasi plastik mo masukkan ramuan tu. sia bilang tia payahn n bg alasan sb kecil jak bah bhn tu lau mo kasi plastik... bounce

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by sindak on Fri Jul 17, 2009 12:53 am

bagi saya, ada baiknya kita melihat negara maju dlm hal ini. selalu kita lihat
orang putih menggunakan beg kertas untuk membungkus makanan atau barangan.

di malaysia menurut pandangan saya masih kurang lagi kesedaran. Buat masa ini plastik masih digunakan sebagai medium untuk membungkus barangan.

so bukan lah saya x menyokong persekitaran yang bersih, tapi setiap kali membeli pembungkusnya mesti plastik

p/s plastik pembungkus sekarang kebanyakannya dibuat dr recycle punya, berbau hangit

sindak
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 6
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by yolanda on Fri Jul 17, 2009 2:42 am

jadi apa sumbangan mu ke arah menjaga alam sekitar, sindak? adakah ko guna plastik jua lau beli brg? hehehe....

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by sindak on Fri Jul 17, 2009 2:50 am

tu lah sya cakap setiap kali beli barang mesti diberi plastik. tiada pilihan lain la

sindak
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 6
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by yolanda on Sun Jul 26, 2009 12:19 am

haha.......tia pa owh. lau sia dpt pgang brg yg sia beli, sia pgang jak owh....dulu pernah kedai2 guna beg kertas kan? duluuuuuuu..... bah. pastu tukar beg plastik. kin byk pguna mo guna beg plastik juga bah....

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: Apakah sumbangan kita untuk memelihara alam semulajadi kita?

Post by Sponsored content Today at 8:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum