berminat utk memelihara ikan?

View previous topic View next topic Go down

berminat utk memelihara ikan?

Post by bell_dagreat on Thu Jan 08, 2009 9:24 am

hey kawan2 yg berminat mau buka kolam ikan, saya ada menjual bibit ikan..
ikan yg biasa2 saja la..
ikan keli..tilapia merah..dan patin..siakap dan ketutu

harga seekor ikan mengikut inci:1 inci-
keli afrika-25sen
patin-35sen
tilapia merah-30sen
siakap-(selunsung)-60sen
ketutu-rm1.20

bell_dagreat
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 2
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by tanakwagu on Thu Jan 08, 2009 12:44 pm

mana lokasi kau dan bagaimana mo hubungi?
jika diperincikan saya rasa ada yang berminat untuk membeli kerana berdasarkan apa yang kau beri potensinya adalah besar

thanks.

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by bell_dagreat on Thu Jan 08, 2009 6:23 pm

terima kasih..
saya berada d kota kinabalu, lebih spesific -UMS hatchery
setakat ni gambar belum ada lg, tapi akan diusahakan secepat mungkin
sesiapa yg berminat boleh lah msg saya (PM)

bell_dagreat
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 2
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by tanakwagu on Tue Jan 13, 2009 11:37 am

oh rupanya ko d UMS.

sebenarnya saya ni pun minat mahu menternak ikan komersil tetapi setakat ini tiada lokasi untuk dijadikan tapak. kalau boleh mo cari tanah sewa yg boleh runding.

p/s: ba kasi attach gambar cepat2

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by jay on Thu Jun 25, 2009 8:21 pm

saya mau menternak ikan peliharaan bah tapi dspat bibit tidak tau mana mau dapat.. mana mau dapat bibit ikan emas? macam mana mo kasi membiak dia tu? any idea? dan kalau untuk buat komersial tu bulih ka?

jay
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 4
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by sapat on Sun Jun 28, 2009 8:51 pm

hi jay.
memelihara ikan eksotik ini ada susah banyak Smile kena jaga betul2 baru menjadi. pasal membiakkan ikan emas ni kena tanya taukeh jual ikan hiasan, itupun kalau mereka mau share. kalau buat komersil memang bulih tapi tempat haruslah sesuai.

bah teruskan minat ko ni

sapat
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 41
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by jay on Tue Jul 07, 2009 5:36 am

mungkin penjagaan ikan hiasan macam ikan emas tu x susah tapi mo cari lokasi yang sesuai bah yang susah... mo cari bibit pun susah bah...

jay
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 4
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by yolanda on Sun Jul 12, 2009 3:37 am

kalo ikan emas, susah mo peliara di kolam. mo di tangki juga bah yg cukup oksigen. nda bulih teda oksigen tu w/pun mo kasi bersih tangki.....cepat ko mati owhhh....

sia suka juga ni ikan emas tp sia kasian e2 ikan sb sia salu travelling. nda pasal2 terapung ikan tu time sia sampai umah...

yolanda
Sobul
Sobul

Female
Number of posts : 24
Active Level :
20 / 10020 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by jay on Sun Jul 12, 2009 6:36 am

ikan emas ni memang nbukan untuk simpan d kolam bah tapi d tangki... mwmang best mo jaga tu... x bosan. cuma penjagaan saja yang kena serius, kalau tidak, sakit... macam urang juga bah tu..

kalau yang suka travelling tu, singgahlah kat mana2 yang ada ikan hiasan, pasti best punya.. d sabah tu masih kurang lagi la...

jay
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 4
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by lintahsabah on Thu Oct 22, 2009 9:44 pm

hai rakan-rakan, saya sedang membuat kajian tentang gabungan penternakan dan pertanian ( berjalan serentak ) sekiranya berjaya, saya bercadang menganjurkan seminar kpd orang ramai tentang perkara ini. semoga penternakan dan pertanian akan diminati oleh semua lapisan masyarakat. tggu Kami sedang dalam peringkat pertengahan kajian tetapi mungkin sebulan selepas ni akan mendapat keputusan yang memberangsangkan! semoga kejayaan ini dapat kita sama2 rasa dan gunakan dimasa akan datang!
penternakan dan pertanian yg saya maksudkan ini adalah secara kecil2lan di dalam rumah pun boleh dan modal yang minima..tdk kira ternak Lintah, Ikan ataupun ikan hiasan..ikan hidup sihat dan sayur2an hidup subur dan 100% organic! tanpa baja Kimia...0135599980

lintahsabah
Baru Naik
Baru Naik

Male
Number of posts : 19
Active Level :
10 / 10010 / 100


Back to top Go down

mcamana kontek ko? kasi la no kontek

Post by Joe on Tue Dec 15, 2009 2:14 am

bell_dagreat wrote:hey kawan2 yg berminat mau buka kolam ikan, saya ada menjual bibit ikan..
ikan yg biasa2 saja la..
ikan keli..tilapia merah..dan patin..siakap dan ketutu

harga seekor ikan mengikut inci:1 inci-
keli afrika-25sen
patin-35sen
tilapia merah-30sen
siakap-(selunsung)-60sen
ketutu-rm1.20

Joe
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by biohirudo on Mon Feb 08, 2010 9:56 am

kami mempunyai pusat pembenihan (hatchery) dan pusat ternakan kami ikan marin , air tawar dan ikan hiasan diselangor ( lawatan dialu alukan)

1.pembekal pelbagai spesis benih / matang ikan air tawar
ikan ketutu /puyu /tilapia /keli /sepat /haruan
2.pembekal benih ikan kerapu dan ikan marin (ikan laut)
siakap laut /tilapia laut/kerapu harimau,kerapu tikus ,
3.pembekal benih udang galah , harimau dan putih
4.khidmat nasihat perikanan dan pertanian moden
5.pembekal pelbagai produk ikan air tawar
5.khidmat nasihat sistem RAS
6.khidmat nasihat tanaman fertigasi dan akuaponik
7.khidmat nasihat ternakan ikan hiasan
8.penternakan lintah komersil

1.kami membeli hasil ikan air tawar (ikan keli ,tilapia -saiz matang)
2.kami membekal ikan keli ,puyu dan tilapia gred A (pasaran eksport)
-harga benih dan ikan matang berdasarkan kualiti dan kuantiti ikan (mengikut gred)

sila layari blog kami http://biohirudo.blogspot.com

kepuasan anda jaminan kami.....lawatan ke pusat ternakan kami

biohirudo
Baru Naik
Baru Naik

Male
Number of posts : 17
Active Level :
22 / 10022 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by sapat on Mon Jan 24, 2011 6:33 am

Joe wrote:mcamana kontek ko? kasi la no kontek
bell_dagreat wrote:hey kawan2 yg berminat mau buka kolam ikan, saya ada menjual bibit ikan..
ikan yg biasa2 saja la..
ikan keli..tilapia merah..dan patin..siakap dan ketutu

harga seekor ikan mengikut inci:1 inci-
keli afrika-25sen
patin-35sen
tilapia merah-30sen
siakap-(selunsung)-60sen
ketutu-rm1.20

kirim melalui private message klu x contac nomber


Last edited by sapat on Mon Jan 24, 2011 6:34 am; edited 1 time in total (Reason for editing : add list)

sapat
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 41
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: berminat utk memelihara ikan?

Post by Sponsored content Today at 6:56 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum