Alternatife pertanian moden

Go down

Alternatife pertanian moden

Post by alice on Thu Oct 23, 2008 12:41 am

Zaman sudah berubah, dunia dah maju, begitulah kata-kata atau motto berita harian yang baru. Ada kebenarannya dan ternyata meliputi banyak aspek. Dari segi pertanian
sudah banyak jenis pertanian yang boleh diusahakan.

Kita mungkin selalu mendengar mengenai istilah-istilah berikut:
Fertigasi, tanaman kulat, pernternakan lintah, vanilla, jarak pagar, cacing tanah, buah naga, sarang burung dan banyak lagi.

Manakala pertanian yang telah lama diketahui seperti penternakan ikan, hidroponik, ayam, kambing, puyu, lembu, arnab dan sebagainya.

Terpulang kepada petani untuk menceburi bidang yang diingini dan memberi pulangan yang lumayan.

Ciri lain pertanian moden sekarang adalah kegairahan para SME (Small medium industri) untuk menganjurkan kursus-kursus berkaitan bidang baru dalam pertanian. Jika sebelum ini segala tanggungjawab berkaitan kursus atau seminar dimonopoli oleh Agensi Kerajaan berkaitan tapi sekarang tidak lagi. Semakin banyak syarikat yang menawarkan kursus dan seminar 'sehari' kepada peserta yang berminat sekaligus menandatangani 'contract farming' dengan syarikat berkenaan.

Jika anda kurang pasti tentang kursus-kursus yang dianjurkan, anda boleh membacanya dalam berita-berita tempatan. Biasanya penganjur akan mengiklankan jadual dan lokasi seminar beberapa hari sebelum tarikh sebenar bermula.

Semoga berjaya.
alice
alice
Admin

Female
Number of posts : 62
Active Level :
50 / 10050 / 100


Back to top Go down

Re: Alternatife pertanian moden

Post by mamang on Thu Feb 12, 2009 1:51 am

sebenarnya, sektor pertanian merupakan antara sektor utama penyumbang kepada ekonomi negara. ada sesape yang bekerja atau berpengalaman dalam sektor pertanian? harap berkongsi pengalaman dengan semua ahli forum.. Very Happy
mamang
mamang
Wusak
Wusak

Male
Number of posts : 81
Location : banting, selangor
Active Level :
35 / 10035 / 100


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum