Kursus Penternakan lintah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kursus Penternakan lintah

Post by Admin on Sat Sep 13, 2008 9:14 pm

Hi, macam pelik saja tajuk tu. biasanya kita hanya menternak seperti ayam,kuda,arnab dan seumpamanya.

Walau bagaimmanapun "zaman dah berubah dunia dah maju" ketka ini satu kursus Penternakan lintah akan diadakan seperti berikut

Tempat: Pusat Perdagangan Sabah, Teluk Likas, Kota kinabalu.
Tarikh: 21 September 2008
Masa 8-30-4.30 ptg.
Teori dan praktikal
Yuran Rm350 (makan minum,nota,sijil)
Kontrak farming.
Terbuka kepada Bumiputera.


Penganjur: Fasitar (M)Sdn Bhd Negeri Sembilan.

Tel: 019-3890873 En.Askari, 0198978365 Pn. Airin.

Pertanian adalah perniagaan

Admin
Admin

Male
Number of posts : 109
Age : 43
Location : Sabah Malaysia
Active Level :
50 / 10050 / 100


http://nature.forummotion.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by johny on Sat Oct 04, 2008 1:02 am

di mana saya boleh membuat tempahan mengenai pokok jarak(jatropha)?

johny
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Sat Oct 04, 2008 2:44 am


tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Kursus Penternakan Lintah Di sabah

Post by Tingko on Thu Oct 30, 2008 11:47 pm

Bila lagi ada Kursus Penternakan Lintah Di Sabah ?
Saya berminat untuk mengikutinya ..

Tingko
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Age : 33
Location : Tawau, Sabah
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by Admin on Fri Oct 31, 2008 9:31 am

Tingko,
terima kasih kerana berminat. untuk kursus lintah di sabah ini, telah diadakan lebih kurang 2 kali.

Untuk yang terbaru, belum diketahui lagi. Jika ingin keterangan yang cepat boleh menelefon seperti nombor pada post yang pertama. Mereka adalah syarikat dari semenanjung yang pernah mengadaakan kursus seumpama di sabah.

Tuan juga boleh merujuk surat khabar tempatan kerana, kursus seperti ini akan disiarkan jika ada permintan yang banyak.

Admin
Admin

Male
Number of posts : 109
Age : 43
Location : Sabah Malaysia
Active Level :
50 / 10050 / 100


http://nature.forummotion.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by himbata on Fri Oct 31, 2008 10:06 am

Tingko wrote:Bila lagi ada Kursus Penternakan Lintah Di Sabah ?
Saya berminat untuk mengikutinya ..

Tingko, Kami dari Himbata Resources ada mengadakan kursus seperti dibawah

KURSUS TERNAKAN LINTAH SECARA KOMERSIL DI SABAH

Kursus anjuran HIMBATA RESOURCES BERSAMA ALAQAH RESOURCES SDN BHD

Lokasi : tingkat 1, Bilik Sri Semporna, Kompleks Tabung Haji, Sembulan Kota Kinabalu
Tarikh : 15 November 2008
masa : 9.00pagi-5.00petang
Yuran : RM350 (termasuk Makan, Minum, Modul dan Sijil)
Tempat adalah terhad (first come first basis)

Ketahui :

1. Pengenalan
2. Lintah Secara Umum
3. Lintah Dalam Perniagaan
4. Jenis - Jenis Kolam
5. Pembinaan Kolam
6. Rawatan Air
7. Penjagaan Lintah
8. Makanan
9. Ratio Makanan
10. Pasaran Lintah

TERBUKA UNTUK SEMUA BUMIPUTERA
CONTRACT FARMING DI SEDIAKAN

for more information please contact Himbata Resources :
Dhillon- 0168013530
Afdal- 0142346369
email :himbata@gmail.com

muat turun borang penyertaan DISINI

TIP - TIP SEBELUM MEMILIH SESUATU KURSUS TERNAKAN LINTAH...
i) Tanya sama ada mereka memiliki kolam sendiri atau tidak?
ii) Ternakan yang dijalankan sudah menghasil cocoon(sarang telur lintah) atau tidak?

himbata
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 5
Location : Kota Kinabalu
Active Level :
1 / 1001 / 100


http://www.dhillonapip.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Sun Nov 02, 2008 4:45 pm

hi, himbata
kalau penakut lintah boleh ternak ka?

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by himbata on Sun Nov 02, 2008 6:09 pm

tanakwagu wrote:hi, himbata
kalau penakut lintah boleh ternak ka?

hahahah kalau takut...tgk2 ja lah..suruh org lain ternak bah...ini lintah tidak makan org bah apa mau takut sama dia...dulu sia pun geli juga but lama2 jadi best friend pula kami hahahah

himbata
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 5
Location : Kota Kinabalu
Active Level :
1 / 1001 / 100


http://www.dhillonapip.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by dnaloker on Sun Nov 09, 2008 8:33 am

Hi himbata,
sia ada bca tu advertisement ttg kursus ternak lintah d local newspaper, n mcm mmg sia berminat juga mau tau cara penternakan dan pasarannya..
adakah dalam kursus tersebut sia akan dpt tau d mana sia boleh dpat induk untk memulakan penternakan dan sekaligus dpt mencari peluang pasaran? berapa modal permulaan yang sia perlu ada untuk baru mahu berjinak2 dengan penternakan lintah ini?
satu lagi,apa itu estrak lintah? d

dnaloker
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Sun Nov 09, 2008 10:25 pm

ba kepada yg ada kemuskilan dan berminat pasal lintah ni kamu hubungi lah si Himbata atau terus mengikuti kursus yang dianjurkan oleh syarikatnya.

@Himbata
bukan takut ba tapi geli. saya selalu kena gigit dulu semasa mandi di kubang kerbau Smile.

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by himbata on Mon Nov 10, 2008 10:36 am

dnaloker wrote:Hi himbata,
sia ada bca tu advertisement ttg kursus ternak lintah d local newspaper, n mcm mmg sia berminat juga mau tau cara penternakan dan pasarannya..
adakah dalam kursus tersebut sia akan dpt tau d mana sia boleh dpat induk untk memulakan penternakan dan sekaligus dpt mencari peluang pasaran? berapa modal permulaan yang sia perlu ada untuk baru mahu berjinak2 dengan penternakan lintah ini?
satu lagi,apa itu estrak lintah? d

induk semua kami buli supply..don't worry punya lah....pasaran kami mulakan dgn kontrak farming lah...at the same time juga kami explain lah apa yg kamu buli buat sama lintah...pasal estrak kamu maksudkan tu banyak..ekstrak apa tu?hirudin extract kah atau powder esktrak atau minyak dia?

himbata
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 5
Location : Kota Kinabalu
Active Level :
1 / 1001 / 100


http://www.dhillonapip.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by himbata on Mon Nov 10, 2008 10:41 am

tanakwagu wrote:ba kepada yg ada kemuskilan dan berminat pasal lintah ni kamu hubungi lah si Himbata atau terus mengikuti kursus yang dianjurkan oleh syarikatnya.

@Himbata
bukan takut ba tapi geli. saya selalu kena gigit dulu semasa mandi di kubang kerbau Smile.

hahahah tanakwagu...sia pun tia dapat tolong kau woh pasal ko punya phobia ni...hehehhe bah palan2 lah cuba main2 sama tu lintah dulu lama2 biasa juga tu heheheh

himbata
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 5
Location : Kota Kinabalu
Active Level :
1 / 1001 / 100


http://www.dhillonapip.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Thu Nov 13, 2008 3:52 am

semoga suksess kepada para peserta dan jugaa Pihak Penganjur.

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by copa_8 on Thu Dec 04, 2008 12:52 am

bagi orang sabah dan sarawak yang ingin mendapatkan induk lintah bolehlah hubungi saye said -016-6077597 saye sedia membekalkan lintah ke tempat anda layari blog

http://lintaah.blogspot.com

copa_8
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 3
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by Admin on Thu Dec 04, 2008 1:30 am

copa_8 wrote:bagi orang sabah dan sarawak yang ingin mendapatkan induk lintah bolehlah hubungi saye said -016-6077597 saye sedia membekalkan lintah ke tempat anda layari blog

http://lintaah.blogspot.com

Boleh beri penjelasan sedikit mengenai tawaraan saudara copa_8. Ada baiknya jika penerangan diberi serba sedikit, kerana saya pasti banyak yang ingin mengetahuinya.

Admin
Admin

Male
Number of posts : 109
Age : 43
Location : Sabah Malaysia
Active Level :
50 / 10050 / 100


http://nature.forummotion.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by himbata on Fri Jan 02, 2009 12:59 am

KURSUS TERNAKAN LINTAH SECARA KOMERSIL DI SABAH

Kursus anjuran HIMBATA RESOURCES
Lokasi : bilik mesyuarat himbata resources, tingkat 1, lot 4 bangunan koperasi kepayan berhad, kepayan
Tarikh : 11 dan 24 January 2009
masa : 9.00pagi-5.00petang

Ketahui :

1. Pengenalan
2. Lintah Secara Umum
3. Lintah Dalam Perniagaan
4. Jenis - Jenis Kolam
5. Pembinaan Kolam
6. Rawatan Air
7. Penjagaan Lintah
8. Makanan
9. Ratio Makanan
10. Pasaran Lintah

TERBUKA UNTUK SEMUA BUMIPUTERA
CONTRACT FARMING DI SEDIAKAN

for more information and registration please contact Himbata Resources :
hotline- 0109313530
Amos- 0138594389
Dhillon- 0168013530
Afdal- 0109313531
email :himbata@gmail.com
himbata.blogspot.com

TIP - TIP SEBELUM MEMILIH SESUATU KURSUS TERNAKAN LINTAH...
i) Tanya sama ada mereka memiliki kolam sendiri atau tidak?
ii) Ternakan yang dijalankan sudah menghasil cocoon(sarang telur lintah) atau tidak?

himbata
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 5
Location : Kota Kinabalu
Active Level :
1 / 1001 / 100


http://www.dhillonapip.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by peazabern on Fri Jan 02, 2009 8:42 pm

jika sudah menternak lintah tersebut.
siapa yang akan membeli lintah yg sudah beranak pinak tu???
Smile

peazabern
Linsou
Linsou

Female
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Tue Jan 13, 2009 11:43 am

peazabern wrote:jika sudah menternak lintah tersebut.
siapa yang akan membeli lintah yg sudah beranak pinak tu???
Smile

kalau ikut kontrak farming maka lintah tersebut dibeli oleh pihak syarikat dimana anda membuat kontrak. lebih kurang begitulah yang saya faham.

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

KHAS UNTUK PENTERNAK2 LINTAH....!!

Post by salune on Sun Jan 25, 2009 11:30 pm

DI SINI SAYA ADA MENJUAL LINTAH INDUK RM2.50 SEEKOR. ATAS 6OO EKOR BOLEH RUNDING LAGI....BAJA LINTAH BERKUALITI TINGGI RM 23 PER KG.ATAS 10KG RM21...STOK MAKIN LAMA MAKIN KURANG DISEBABKAN PERMINTAAN YANG CUKUP TINGGI...JANGAN TUNGGU LAGI....!!!!!!!CALL SEKARANG.... N0 TEL=013-8525876/016-8207815 (ALON)

TQ

salune
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by tanakwagu on Tue Jan 27, 2009 10:30 am

Hi,
dimana lokasi ko ni boss? sabah ka semenanjung?

tanakwagu
Guas Kinabalu
Guas Kinabalu

Number of posts : 130
Active Level :
55 / 10055 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by malim on Mon Feb 09, 2009 8:29 am

hallooo...

saya baru tau best jugak bah pelihara lintah ini.. walau geli yang penting $$$! hohoho! saya baru mau start my own farming tapi banyak benda saya tidak tau mana mau cari. saya tinggal di tanjung aru tapi tidak tau mana mau cari barang-barang berikut:
1. polytank 1oo gelen (kedai hardware mana ada jual ah? sia pgi yang di pekan tanjung aru diaorang tiada ooo...)
2. tanah sawah (di kk ada sawah ka?)
3. batu dan pasir sungai
4. bunga kiambang
5. dan yang paling penting, air tawar asli!

kalau ada yang tau dan tidak keberatan, tolong kasi info ya...
tankiu bery much!

malim
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 1
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by alice on Mon Feb 09, 2009 3:07 pm

to malim,

tahniah kerana menceburi bidang ini.

saya pn kurang arif pasal ternak lintah ni, tp ada juga nampak kawan punya. mereka x pakai batu sungai atau pasir. tp yg sya nampak durang guna pasu tembikar. lg satu tanah sawah ada tu jln dongonggon by pass.

-selamat mencuba

alice
Admin

Female
Number of posts : 62
Active Level :
50 / 10050 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by copa_8 on Mon Feb 16, 2009 7:31 pm

bagi mereka yang ingin mendapatkan bekalan lintah terutama sabah dan sarawak boleh hubungi saye menjual dengan harge yang berpatutan termasuk kos penghantaran 016-6077597 -said blog-http://lintaah.blogspot.com

copa_8
Linsou
Linsou

Male
Number of posts : 3
Active Level :
0 / 1000 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by biohirudo on Thu Feb 26, 2009 11:53 am

SEMINAR KEUSAHAWANAN PEMBANGUNAN INDUSTRI LINTAH KOMERSIL MAY 2009


3 HARI 2 MALAM

HOTEL PUTRA KUALA LUMPUR








PROMOSI :


JUALAN INDUK LINTAH

KOTA KINABALU SABAH PADA 14HB MAC 09

HUBUNGI SEGERA UNTUK TEMPAHAN ..!!


INDUK HANYA RM 2.20 SEEKOR
Min 1000 ekor
*Harga boleh dirunding berdasarkan kuantiti


layari.. http://biohirudo.blogspot.com

biohirudo
Baru Naik
Baru Naik

Male
Number of posts : 17
Active Level :
22 / 10022 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by alice on Fri Mar 13, 2009 9:23 am

mau tanya, bagaimana supaya lintah tu tidak mati dalam kolam? berminat juga pasal bisnes ni tapi kawan cakap dia punya lintah semuanya mati. kemudian dia pun berputus asa meneruskannya.

alice
Admin

Female
Number of posts : 62
Active Level :
50 / 10050 / 100


Back to top Go down

Re: Kursus Penternakan lintah

Post by Sponsored content Today at 8:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum